Att skriva en bok

Hur skriver man en bok? Det är nog en fråga som ställs alla författare, en enkel fråga som skapar oväntade problem. Intresset för någons yrke är alltid kul men hade man tillexempel tillverkat spikar så hade förmodligen frågorna inte varit så många. Författarskap är något som intresserar folk och framförallt hur processen går till. Å andra sidan så har de som frågar ofta en avsikt att skriva en bok själva och förväntar sig oftast någon form av hemliga tips då det är ett så gammalt yrke som så många kända människor gett sig in på.

Sanningen att säga så vill ungefär tjugo procent höra detta: Vem som helst kan skriva en bok. De vill ha tillstånd, men sanningen är att man inte behöver det, ingen licens krävs, inget test att klara. Skrivandet, till skillnad från publicerandet, kräver knappt någon finansiering eller fysiska medel. En penna, papper och ansträngningen är allt som krävts i hundratals år. Både Voltaire och Marquis de Sade kunde skriva i fängelset, så då finns inget som stoppar en från att skriva i förorten, på lunchen, jobbet eller när barnen somnat. Det kommer alltid finnas ursäkter om man vill hitta dem. Vill du skriva en bok så bör du skippa det magiska skimret kring hela grejen, en bok består enbart av en massa skrivande och vem som helst kan göra det. Det är inte alla som kan skriva bra böcker och det suger att vara obegriplig, men det är fortfarande en bok. Det finns ingenting som hindrar dig från att samla ihop alla dina uppsatser från skolan och annat du klottrat ner, binda ihop det, kasta på en titel på framsidan och kalla dig själv författare.

Ett hårt arbete

Vill man istället skriva en bra bok så får man infinna sig i kön, de flesta professionella författare försöker även de fortfarande lista ut hur de ska gå till väga. En bra bok jämfört med en dålig bok innehåller en enda sak, arbete. Ingen vill höra detta men tar du två böcker från vilken hylla som helst och jämför, så lovar jag dig att författaren bakom den bättre boken lade ner mer arbete. Det finns säkerligen tips och tricks här och var men att skriva en bok är faktiskt ett arbete. Hur man blir publicerad är en av de större frågorna, hur hittar man ett förlag. Svaret på den frågan är ganska enkelt; internet. På förlagens hemsidor kan man hitta information om hur man skickar in ett manus till dem, ändå är det inte många som följer detta, vilket mer resulterar i irritation hos förlaget, inte en bra början för att uppfylla sin dröm. Så en bra början: läsa på, gå tillväga så som de vill. Sen kan man inte garantera en publicering ändå, det krävs en hel del för att en bok ska anses bra nog för en chans på marknaden. Så vi som drömmer om detta bör noga tänka genom vad vi skriver och kanske låta människor i vår närhet läsa genom först.

Share:

You might also like …