Den nakna sanningen

Böcker finns i all oändlighets olika ämnen, vi har självhjälpsböcker, träningsböcker, faktaböcker, böcker för ords betydelse och självklart noveller och romaner, men vi har även självbiografier skrivna av oftast kända människor. För är vi inte lite nyfikna på hur dessa människor, som på ett eller annat vis gjort sig kända, växte upp, vilka dumheter de sysslade med i tonåren och vem som gav dem deras första kyss. Hungern efter skvaller är ändå relativt omättlig hos en vanlig svensson även om inte många skulle erkänna detta. Jag själv har enbart läst några få självbiografier, även om jag väldigt gärna skulle vilja läsa fler. Jenna Jameson kanske inte är det försa namn man tänker på när valet av biografi ska ske, men det var en förvånansvärt intressant bok om hur denna porrstjärna växte upp och hamnade i det yrke hon gjorde. Hennes historia är unik och efter att ha läst denna bok fick jag en annan syn på den industri hon arbetar inom. Efter Jennas historia var det Mötley Crue – the dirt som stod på menyn för min del, historien om det världskända heavymetal bandet gav inte många besvikelser under läsningen utan jag blev mer förvånad hur livet för dessa män såg ut, sjukdomen Mick Mars bar på som fick honom att kämpande kliva upp på scenen och ändå göra det han gillade mest. Hur Nikki Sixx dödförklarades under två hela minuter efter en överdos av heroin eller Tommy Lees stormiga förhållande med Pamela Andersson. När jag läste denna bok var jag inget fan av gruppen, jag var mer intresserad av en inblick i dessa mäns liv som rockstjärnor utan några förutfattade meningar om hur det borde vara, men jag blev långt ifrån besviken.

Stark överlevnad

Bortsett från dessa böcker är det mest de som handlar om olika människor som gått genom hemskheter och skrivit ner det för omvärlden att läsa som har passerat mina ögon. Natascha Kampusch bok 3096 dagar om hur hon i 8 år hölls fången i ett minimalt utgrävt rum under ett hus i Österrike hölls fånge av Wolfgang Prikopil. Hur denna kvinna som barn lyckades klamra sig fast vid någon form av verklighet är helt otroligt. Viljan och glöden denna kvinna har att överleva är något sällsynt, i dessa situationer är glömskan för omvärlden en enkel flyktväg. Det sätt man formar sig efter sin kidnappares vilja är förmodligen den enklaste taktik man har för överlevnad, det sätt man inte ens ute i den fria världen vågar kliva bort från sin förövares sida och springa mot hjälp. Natascha stannade även hon vid sin förövares sida utanför hemmet, men drömmen om friheten var något som aldrig lämnade henne. Jag vet inte varför dessa hemska sanna historier är så underhållande, men det är något jag, och många med mig, älskar att läsa. Kanske uppskattar vi våra något mindre dramatiska liv lite extra när vi sympatiserar med dessa människor som tyvärr fått utstå psyket av en sjuk förövare.

I nästa del tänkte jag titta närmare på förlorade verk, verk som på ett eller annat sätt inte länge finns att tillgå, tråkigt nog.

Share:

You might also like …