E-bok – att publicera e-böcker

Att boken skulle vara hotat på grund av digitaliseringen är något som man lugnt kan förkasta. Faktum är att utvecklingen har gått åt helt motsatt riktning. Det läses mer än någonsin tack vare internet och digitala boktjänster. När man inte längre behöver dra med sig flera kilos böcker när man ska ut på resa, utan i stället kan ta med sig en lätt liten padda, platta, mobil eller dator i väskan, är valet enkelt för många. Och det är just det stora utbudet av böcker online, alltså e-böcker (elektroniska böcker) som har gjort denna läsartrend så pass het som den är. En e-bok är inget konstigare än en helt vanlig bok som finns online och inte i tryckt form. Antingen utformas den digitalt eller så motsvarar e-boken  den vanliga boken. Naturligtvis kan en bok finnas både i tryckt vanlig bokform och som e-bok. Det tog ett tag innan e-boken kom att bli den fluga som den är idag. Första böckerna som var till för allmänheten i e-boksformat fanns dock betydligt tidigare än vad de flesta tror – redan 1971 lanserades ett elektroniskt bibliotek i regi med det ideella projektet Gutenberg. Då var innehållet mer av en specialiserad samling med väldigt nischade ämnen. Med förbättrad teknik och större spridning av internet och IT ökade utbudet och efterfrågan. De var dock under 2000-talet och i synnerhet 2017 som bomben slog ner ordentligt i Sverige. Köpen på e-böcker ökade med över hundra procent och antalet lån slog rekord gång på gång.

Enklare att bli publicerad

I och med att läsarna som föredrar denna typ av bok har även förlagen som erbjuder utgivning av böcker i e-boksformat ökat lavinartat. I samma veva har författarna som väljer att publicera och marknadsföra sin bok som e-bok också ökat. Idag finns det otaliga förlag som erbjuder mer eller mindre erfarna författare att ge ut sin bok antingen mot ett arvode eller helt gratis. Oftast brukar det vara lektörtjänsten som kostar, och om man vill ha hjälp med marknadsföring. Vill man inte använda sig av traditionella bokförlag som tillhandahåller e-boksutgivning finns det faktiskt andra tjänster som normalt inte är bokförlag, men som har verktyg med vilka man kan ge ut sin bok själv.

Viktiga saker att tänka på

Det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på när man ska publicera sin bok som e-bok. Först och främst bör strukturen var tydlig, rätt och riktig. Läsaren måst fatta när det är slut på ett stycke, ett kapitel med mera. Sedan måste man se till att texten är fixerad. E-böcker är bra på många sätt, bland annat eftersom läsaren helt själv kan bestämma storlek på bokstäver, typsnitt och bakgrundsfärgen. Men om man inte fixerar texten kommer meningarna skutta omkring och det blir oordning när läsaren ändrar stil och format. Att få sin bok publicerad som e-bok kan leda till fler läsare än om man får den publicerad i traditionell tryckt form. Färska siffror visar att svenskan lånar allt mer e-böcker i jämförelse med hur många böcker med pärm som hon köper. Lånestatistiken talar för sig själv – det kan generera betydligt mycket mer pengar att få sin bok utgiven som e-bok, inte bara för att formen ökar i popularitet, utan även för att en rad omkringliggande kostnader reduceras eller försvinner helt och hållet.

 

Viktiga saker att tänka på
Share:

You might also like …