Fördelar och nackdelar med Kindle

En kindle. Passar i varje väska. Den är liten nätt och smidig och i en och samma lilla läsplatta så ryms ett hundratal böcker. Ibland fler. Går det att göra annat än att älska den? Eller finns det möjligen fördelar respektive nackdelar med en Kindle? Men vad skulle de vara isåfall?

Nedan följer argument för och emot en Kindle, men först och främst går vi igenom vad en Kindle faktiskt är. En liten kindle guide för dummies helt enkelt.

Så vad är egentligen en Kindle?

I enkla ordalag så är Kindle en tablett, eller en läsplatta, från företaget Amazon och under 2007 släpptes den första Kindle läsplattan i USA och den internationella versionen släpptes år 2009.

Det finns idag ett par olika Kindle på marknaden såsom Kindle, Kindle 2, Kindle 3 och Kindle DX. Numera finns Kindle också som program att ladda ner för mobiltelefoner och för datorer.

En Kindle läsplatta har ett inbyggt modem vilket i sin tur gör att du enkelt kan ladda ner böcker till exempel från ett bibliotek, ett annat alternativ är annars att köpa boken online för att sen ladda ner den till din digitala läsplatta.

Fördelar med Kindle

Först och främst så måste vi ju såklart nämna kostnaden som något positivt. En kindle kostar idag ungefär mellan 1-2000 kronor. Det kan tyckas mycket vid själva köpet, men du sparar snabbt in summan då du istället för att köpa hård kopior av böckerna som annars skulle damma i bokhyllan hellre laddar hem dem, ibland till och med gratis genom biblioteket.

Att också kunna dra med sig sin Kindle överallt är ju såklart också ett extra plus, ska du dessutom speciellt iväg på långresa så blir Kindle din allra bästa vän. Fördelen med att slippa släpa iväg med 10 böcker eller att slippa läsa om samma bok 3 gånger under semesterresan överväger definitivt. Att batteriet också håller i en mindre evighet är ju också en stor bonus.

Kindle passar också som tidigare nämnt nästan i var mans väska och vill man vila sina egna ögon kan din Kindle göra högläsningen åt dig.

Men finns det några nackdelar då?

För äldre eller  läsare med eventuella synfel kan det vara lite extra kämpigt med att använda en Kindle. Visst kan du ändra teckenstorleken, men även det kräver lite koncentration.

Böckerna är främst möjliga att ladda ner från amerikanska amazon. Trots det så finns det vägar runt detta, men är man inte helt tekniskt lagd kan det vara lite strul med att ladda ner en svensk bok från sitt lokala bibliotek.

Till sist måste såklart avsaknaden av böckerna nämnas och för många är just bläddrandet i en tum läst bok, eller en sprillans ny bok från affären det allra härligaste som finns. Det är heller inte riktigt samma sak att låna ut sin Kindle när man lånar ut en bok. Då sitter du själv där utan några böcker alls då hela ditt egna bibliotek ryms i den lilla läsplattan.

Share:

You might also like …