Förlorade mästerverk – del 1

Böcker har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta, jag kan komma ihåg hur jag som liten var hungrig på att lära mig läsa och har så länge jag kan komma ihåg älskat magin i hur jag kunnat förlora mig i en bra bok, en gång i fjärdeklass var det så illa att jag helt missade hur min lärare avslutade lektionen för lunchrast och. Vad den boken hette eller handlade om kommer jag inte ihåg men spännande var den redan från första meningen. Det finns många författare som påverkat litteraturen och vars böcker än idag lever vidare trots att författarna själva inte längre är vid liv. Sen finns även de böcker som skrevs, hyllades men försvann. Homer´s Margites var en av dessa böcker. Före Illiaden och Odysses skrev Homer sitt allra första verk, Margites. Informationen om denna komiskt episka dikt är bristfällig men den skall vara skriven runt 700 f.k. Ett fåtal meningar från denna bok är dock bevarade, men det är väldigt synd att ingen kopia av Margites existerar då Aristoteles höll i den hårt, men lovorden om den finns att läsa i boken Om diktkonsten. Inte ens bibeln som innehåller väldigt många olika böcker, är komplett. I bibeln finns det referenser till andra böcker så som Boken om herrens strider vilken nämns men inget manus finns för den. Men det är långt ifrån den enda, över 20 titlar saknar en text som mänskligheten aldrig kommer få läsa.

Ett oavslutat slut

Den heliga gralen är vad William Shakespeares Cardenio kallats av entusiaster och det finns bevis för att Shakespeares sällskap, kungens män, framförde den för Kung James I i maj 1613, det finns även bevis för hur både Shakespeare och John Fletcher, hans medarbetare för både Henry VIII och Two noble kinsmen, skrev den, men pjäsen i sig finns ingenstans. Detta är verkligen synd då man tror att denne pjäs är baserad på en karaktär vid namn Cardenio ur Miguel de Cervantes novell Don Quixote. Det är inte just det faktum att vi skulle haft en helt ny pjäs av Shakespeare som är det mest intressanta, utan den direkta länken mellan de spanska och brittiska litterära traditionerna.

Även Jane Austen lämnade kvar en oavslutad novell som saknade hela elva kapitel då hon dog endast 42 år gammal. En novell där huvudpersonen Charlotte Heywood besöker staden Sanditon, belägen bredvid vattnet, då den byggs om för att bli en tillflyktsort. Hon skapar miljön, några karaktärer och just som historien börjar ta form, tar den abrupt slut. Många författare har försökt skriva det förlorade slutet till Sanditon i Austens stil, men det är omöjligt att få till på rätt sätt eller ens försöka lista ut vad författaren ville komma med de olika karaktärerna och situationerna. Bara tanken på att försöka ge sig in i någon annans historia och försöka tolka det de ville få ut efter ett plötsligt slut är skrämmande, samtidigt kanske det är charmen med det förlorade, att låta det stanna där och själva få använda fantasin.

Share:

You might also like …