Kontroversiella böcker

Under åren har det alltid funnit böcker som väcker känslor och anses som extremt konventionella. Några år senare behöver inte alls så vara fallet.

En författare som i början upprörde väldigt många var ingen mindre än Astrid Lindgren. Böckerna om Pippi Långstrump fick många att lyfta på ögonbrynen och ifrågasätta om det verkligen var passande att man skrev om en tjej som bodde själv, och som dessutom var rent ut sagt uppkäftig gentemot de vuxna personerna som poliser och föreståndarinnan för barnhemmet.

På den tiden var det helt annat och tanken på en ensam och bråkig liten tjej var nästan för mycket för många vuxna. Tänk om de unga kvinnorna tog efter och utvecklade ett beteende som inte var okej. Och vad var det egentligen för typ av berättelse att överhuvudtaget ta upp och läsa för sina barn? Emil i Lönneberga var inte heller speciellt populärt bland alla när det kom och mötte en del motstånd. Som tur var uppskattade många Astrid Lindgrens böcker och idag räknas de som ett kulturarv inom den svenska litteraturen.

Böcker som en gång ansetts vara upprörande kan uppröra och väcka stora känslor i början, men allt eftersom man får möjlighet att faktiskt smälta historierna så accepteras de och man tar in de i hemmen. Fortfarande idag efter så många år läser man fortfarande böcker för stora som små om dessa underbara äventyr.

Hur får man igång läslusten hos barn och vuxna?

Allt färre läser böcker säga det och det gäller både hos barn och vuxna. Hur ska man egentligen göra så att de börjar läsa mer och inte tappar sin läsförmåga? Till att börja med så kan det handla mycket om att inte tvinga till saker utan försöka väcka den naturligt. Hjälp barnen att hitta böcker som är inom deras intresse oavsett om det kan vara dinosaurier eller bilar. Välj så enkla böcker som möjligt i början så att det inte blir för svårt, samtidigt bör inte böckerna heller vara för lätt. Är man lite osäker på vad som kan passa går det bra att fråga både på biblioteket eller i den lokala bokhandeln. De kan hjälpa till och hitta böcker som passar.

Visar barnet sedan intresse så låt dom själv följa med och titta mellan olika alternativ, se till att involvera dom så mycket som möjligt då de garanterat kommer att tycka att det blir roligare på det sättet.

När det gäller vuxna kan det nästan vara svårare men man måste försöka uppmuntra så mycket det bara går. Har man barn kanske man kan läsa tillsammans och på så sätt hitta ett nytt intresse tillsammans. Många vuxna väljer idag att lyssna på ljudbok istället för att läsa det skrivna ordet och det kan ändå vara en första väg in i litteraturens värld. Kanske en ljudbok i en serie är riktigt bra, passa då på och köpa den tryckta boken sedan och läs fortsättningen av serien på det sättet, eller iallafall prova. Skulle det inte fungera så kan man alltid återgå till och lyssna på boken istället.

Share:

You might also like …