Ljudböcker, fördelar och nackdelar

Marknaden för ljudböcker har fullkomligt exploderat och det är lätt att få tag på ljudböcker till ett lågt pris om inte gratis och de är i princip tillgängliga hela tiden då det enda behöver är en telefon, en tv eller en dator och eventuellt ett par hörlurar om du är ute bland andra.

Andra namn för en ljudbok kan också vara en talbok eller e- bok och det är precis som det låter en bok som någon läser för dig, uppläsaren är ofta en etablerad skådespelare som dramatiserar handlingen i boken. Det kan finnas olika uppläsare till en och samma bok och att tycka att uppläsarens röst fungerar att lyssna på är A och O då det annars kan vara svårt att komma in i boken. Anledningarna till att man lyssnar på ljudbok kan vara många, för en del är det ett perfekt sätt att kanske slappna av efter jobbet eller kanske till och med lyssna på vägen till jobbet. En del varvar med att läsa boken fysiskt och med att lyssna. Är man helt ny på det här med att lyssna på ljudböcker så behöver du en app för att kunna börja lyssna. Appen gör att du har möjlighet att streama eller till och med ladda ner boken, det finns flera olika appar att hämta på nätet och de är alla mer eller mindre lika bra.

Fördelar med ljudbok

Den allra främsta fördelen är relativt uppenbar, en ljudbok är toppen att ta med på språng. Du kan lyssna överallt, i busskön, i kön på ICA, på promenaden och till och med under städningen. Genom att du antingen lyssnar via hörlurar eller via högtalare så har du händerna fria och kan göra andra saker samtidigt. Det är också ett mycket billigt sätt att läsa nya böcker på och genom din ljudboks app så köper du valfri bok ofta till ett mycket rabatterat pris. Vill du hellre lägga dina slantar på andra saker än ljudböcker så kan du också låna valfri ljudbok gratis på ditt lokala bibliotek. För människor med synfel så är såklart en ljudbok guld värd men en ljudbok är också toppen för de människor med ett handikapp som kan göra att det är svårt att hålla i en bok. Det finns som nämnt många fördelar men det kan också finnas nackdelar. Vi går igenom några av dem nedan.

Finns det några nackdelar?

Genom att lyssna på en ljudbok så blir du automatiskt beroende av någon annans uppläsning. Uppläsaren kan betona och göra sin egen tolkning av boken, vilket såklart både kan vara en fördel såsom nackdel. Ringer dörrklockan, eller pratar någon helt plötsligt med dig? Då är det lätt att bli distraherad och vi kommer till nästa nackdel med ljudböcker, du kan inte läsa om en bit om du missar och det är lätt att tankarna fladdrar iväg när man lyssnar på en ljudbok. I slutändan är det en smaksak men faktum kvarstår. Det är smidigt med ljudbok.

Share:

You might also like …