Skräckens konung

Med tanke på hur många böcker som släpps är författare ingen bristvara, men det är inte alla som är bra. Förmågan att fånga läsare är en konst inte alla bemästrar men när man väl nått dit är succén ett faktum. En av de största namnen i skönlitteraturen som verkligen bemästrat konsten att fånga in läsarna är Stephen King, en man som skrivit många böcker i genren skräck och även fått dem filmatiserade. Efter studenten med en kandidatexamen i engelska försörjde sig King genom att arbeta som bland annat lärare och vaktmästare samtidigt som han skrev korta historier. Carrie var den första novellen han fick publicerad, en historia om en plågad tonårstjej med telekinetiska förmågor. Denna bok dök upp i hyllorna 1974 och blev direkt en succé som två år senare filmatiserades, år 2013 gjorde man en nyinspelning av filmen och de har båda tagit sig fram bra på marknaden.

 

Böcker som blir film

Men Carrie var bara en början, Stephen King blandade skräck, det makabra, fantasi och science fiction tillsammans i många fler böcker efter det och många av hans böcker har filmatiserats. Bland dessa finner vi titlar som The Shining, en bok om en författare som flyttar till ett tomt hotell över vinter med sin familj och blir besatt av en ond ande. Denna bok filmatiserades 1980 och blev populär snabbt. Cujo, en snäll St. Bernard hund som får rabies och skapar terror i en liten amerikansk stad och Christine, en nördig pojke som köper en konstig bil som har en egen elak vilja vilken den smittar av sig på pojken. King publicerade även en del av sina böcker, så som The Dead Zone och The Running Man, under en pseudonym, Richard Backman.

En salig blandning

I sina böcker utforskade han nästan varenda terrorproducerande tema han kunde komma på, han har skrivit om både vampyrer, rabiata hundar, rubbade mördare och ett pyromanspöke. Listan med olika förmågor och teman han använt sig av i sina böcker är lång och Stephen King är en av våra mest vällästa författare. På senare år har han frångått skräckgenren och istället riktat in sig på att kunna leverera väl detaljerade psykologiska porträtt av sina huvudpersoner, vilka ofta är kvinnor som konfronterar svåra och utmanande omständigheter. Denna man som har en talang för att berätta historier har blivit smutskastad som odisciplinerad, men beviset på hans talang syns i populariteten hans böcker faktiskt fått. Detaljrikedomen och realismen, den kraftiga handlingen och författarens vilja att dra in och skrämma läsaren har get hans böcker en bra effekt på läsaren.

Boken om skrivande

Besatthet är något som varit en stor del av hans böcker. De olika former det kan anta, dess förmåga att förstöra en individ, familjer och hela samhällen var ett återkommande tema i Kings böcker. 1990 hade de såt i över 100 miljoner exemplar över hela världen och hans namn hade börjat förknippas med skräckgenren. I boken On Writing har King reflekterat över sin egen karriär och konsten att skriva, en bok han färdigställde medan han återhämtade sig efter svåra skador han fått som resultat av en krock. Denna man har försett världen med mycket underhållning och det är inte så förvånande att han fick National Books Foundation medaljen för framstående bidrag till American Letters 2003 och the National Medal of Arts 2015.

Boken om skrivande

 

Share:

You might also like …