Världens äldsta bok

Den äldsta bok som någonsin hittats tillverkades år 600 före kristus. Boken är gjord i 24 karats guld och innehåller sex sidor.

Sidorna är illustrerade och har häftas ihop med guldringar. Boken skapades av norditalienska etrusker. Dock vet man idag om att redan år 3000 f Kr skrev assyrierna på lertavlor, dock räknas inte det till böcker. Om man tänker på bok i den fysiska form som vi idag är van och se den så kom den första år 400 e Kr. Den var helt sammanfogad och samtliga sidor omslöts av ett bokband.

Tekniken för att tillverka böcker fanns i Korea redan från 700-talet, dock saknar många av dessa böcker ett utgivningsår. Man har ändå med hjälp av modern teknik kunnat åldersbestämma böckerna med relativt stor säkerhet. Böcker var väldigt dyr och exklusiv då de tillverkas helt för hand fram till mitten på 1400-talet. Då utvecklades boktryckarkonsten i hög fart vilket gjorde att böckerna blev billigare och fler än enbart adelsmän fick möjligheten att äga något verk. I och med att man började trycka böcker på ett helt annat sätt kunde man också tillverka allt fler än tidigare då de helt och hållet var ett gediget hantverk.

Kända kvinnliga författare genom tiderna

Genom tiderna har det funnits en mängd kända författare. Selma Lagerlöf var en dam som satt Sverige på kartan. Hon föddes år 1858 och var den första kvinna att få nobelpriset i litteratur. Hon skapade två verk som blev mer kända än övriga vilka var Gösta Berlings saga och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Astrid Lindgren är en kvinnlig författare som är känd runt om i hela världen. Många av hennes böcker har dessutom blivit filmer som fortfarande uppskattas av både barn och vuxna. Astrid föddes år 1907 och var aktiv under hela sitt liv med en stor variation av böcker.

En kvinnlig författare som är aktiv idag är J.K Rowling som skrivit serien om Harry Potter. Den spred sig rekordsnabbt och har idag sålts i mer än 450 miljoner exemplar runt om i hela världen. Serien har också filmatiserat och har hängivna fans över hela jorden. Det är väldigt populärt att klä ut sig till figurer från Harry Potters värld och leva ut rollspel för att få uppleva magin. Margaret Artwood är en kvinnlig författare som föddes 1939 i Kanada. Hon har skrivit en mängd böcker men blev väldigt uppmärksammad för sin bok Tjänarinnans berättelse då den började att gå som en TV-serie. Boken skrevs redan år 1985 men är om möjligt ännu mer aktuell idag än vad den var då.

Virgina Wolf föddes år 1882 och var en väldigt aktiv författare under hela sin livstid. Mot fyren, Ett eget rum och Orlanda är bara några av de verk som hon skapade. Hennes författarkarriär räknas som en av de viktigaste engelskspråkiga författare under hela 1900-talet. Hon kämpade mycket för att öka medvetenheten kring rollen som kvinna och inspirerade en mängd olika feministiska rörelser till att sätta igång, många fortfarande aktiva runt om i världen idag.

Share:

You might also like …