Världens mest sålda böcker

Böcker har funnits hos människan under en lång, lång tid. Innan bokstäver ens var uppfunnet, ritade människan sin historia på stenväggar och karvade in den i benbitar och trä. Vissa tror att intresset för böcker är att på väg att dö ut, när tv-skärmen blir ett allt vanligare inslag i vardagen. Men med ljudböcker och e-böcker, har intresset på senare år ökat igen och böcker är populärare än någonsin. Men vilka böcker har egentligen sålt mest i världen? Det kan vara lite olika, beroende på hur man kikar. Men om man kollar på de senaste femtio åren, anser vissa att följande böcker toppar listorna.

Den mest sålda dagboken

Anne Franks dagbok anses vara den mest sålda dagboken i världen, och den får även ta plats på listan över de mest sålda böckerna i världen. Anne Frank var, som många känner till, en flicka som levde under Förintelsen. Då hon var judinna, tvingades hon och hennes familj att gömma sig undan från nazisterna. Under flera år, när familjen gömde sig bakom en vägg i Amsterdam och tvingades vara helt tysta för att undgå upptäckt, skrev den unga Anne flera anteckningar och dagböcker. Hon dog senare när familjen hittades och fördes till ett koncentrationsläger.

En odödlig romantik

Borta med vinden är dels väldigt känd för sin film med samma titel, och handlar främst om Scarlett O’Hara och mannen Major George Ashley Wilkes. Den utspelar sig under Amerikanska inbördeskriget, och innehåller en hel del drama kring Scarletts kärleksliv men även av det hotande kriget. Den utspelar sig till stor del på Scarletts gård, där hon bor med sin make. Hon uppvaktas av flera män, men vem som är den rätta för henne förblir ett dilemma under romanens gång. Romanen är skriven av Margareth Mitchell, 1937.

Deckardrama med religiös inriktning

Da Vinci koden är också en bok som fått stor uppmärksamhet genom filmduken. Romanen handlar om Robert Langdon, som likt hjälten Indiana Jones arbetar som professor under vardagen. Han söker dock inte äventyret själv, undan blir indragen i den när han blir misstänkt för ett mord. Romanen kretsar kring ett sorts krig mellan två religiösa sekter, och en stor del av mysteriet kretsar kring Leonardo Da Vincis målning Nattvarden. Författaren Dan Brown gav ut boken 2003, och den har översatts världen över.

Den erotiska sensationen

50 Shades of Grey, eller Femtio nyanser av honom är en roman som inte är med på vissa listor över bästsäljande böcker. Men då romanen har sålt mer än Harry Potter, kan den därför anses vara en av de mest sålda böckerna i världen. Den erotiska romanen var från början en så kallad fan-fiction av bästsäljande bokserien Twilight, dvs en historia som grundar sig i en tidigare roman. Den handlar om den oskuldsfulla kvinnan Anastasia (Ana), som hamnar i ett förhållande med den kontrollerande Christian Grey, som introducerar Ana till sexinriktningen BDSM. Böckerna av E.L. James publicerades 2011, och har även blivit filmatiserade.

Den heliga skriften

Den bok som dock anses vara den mest sålda genom tiderna, och som även anses vara den mest lästa, förblir dock Bibeln. Bibeln är den heliga texten för den kristna religionen. Endast tiden kan avgöra om den någonsin kommer en bok som säljer mer än bibeln.

Den heliga skriften
Share:

You might also like …